Wessel en Indira (@casainhagi)
Wessel en Indira kochten een huis uit 1974 en renoveren dat compleet. Ze gaan daarbij voor A++++. Voor hun eigen comfort, maar vooral voor de toekomst van de planeet en die van hun kinderen. Het stel deelt hun verhaal via Instagram en TikTok en is zo een inspiratie voor iedereen die grote of kleine verduurzamingsklussen wil aanpakken.
A++++ woning uit 1974
Twee belangrijke redenen om te verduurzamen hebben Wessel en Indira: één van zes en één van vier. De komst van hun dochters heeft hen meer dan ooit bewust gemaakt van het belang om met de aarde om te gaan op een manier die houdbaar is voor toekomstige generaties. “Dat betekent minder – en uiteindelijk geen – fossiele brandstoffen meer. En dus minder energie gebruiken in huis”, zegt Wessel. Dat kan, bewezen ze in hun vorige woning, een rijtjeshuis uit de jaren zeventig dat ze totaal verduurzaamden. Een operatie die ze nu herhalen in een vrijstaande woning uit 1974.
Wethouder
Het huis aan de Pauwtjesmolen is bekend in Hardinxveld: het was de woning van deurenfabrikant en wethouder Van der Plas en zijn gezin. Mevrouw Van der Plas woonde er na zijn dood nog jarenlang alleen. De woning uit 1974 was nog in originele staat toen het stel zich erover ontfermde, inclusief schrootjesplafonds en groene Bruynzeel-keuken. Indira en Wessel brengen de woning nu helemaal naar het nu. Of eigenlijk naar de toekomst, want het huis wordt uiteindelijk geïsoleerd volgens de nieuwbouwnormen. Dus met triple glas, een geïsoleerde schil, vloer en dak en natuurlijk een warmtepomp en vloerverwarming.
Het goede behouden
De open haard blijft, maar in plaats van hout brandt er straks een elektrische waterdamp haard. “Wel de sfeer en de warmte, niet de CO2”, zegt Wessel. Ook ‘de kast van Sinterklaas’ mocht blijven, net als de kastenwanden in de slaapkamers boven. Want ook dat is duurzaam bezig zijn, zegt Indira: “Geen nieuwe spullen kopen, als je met je eigen meubels of vintage vooruit kunt.” In het vorige huis wrapte het stel dus zelf hun keuken en gaf de kastjes zo een tweede leven. “De keuken in dit huis was helaas niet goed genoeg voor hergebruik. Dat vind ik oprecht jammer.”
Anderen inspireren
Veel nieuwsgierige buren kwamen al een kijkje nemen, en als de verbouwingswerkzaamheden het toestaan, staat het stel hen graag te woord. Ze delen graag hun verhaal. Ook als Fakkeldrager, op Instagram én in gesprekken met vrienden en familie. “Die worden soms wel eens moe van ons”, lacht Indira. “Maar uiteindelijk gaan ook zij maatregelen nemen om te verduurzamen en de energierekening te verlagen. Zo ging het bij ons ook: we begonnen met een waterbesparende douchekop en we eindigen met een complete verduurzaming.”
Meekijken met Wessel en Indira?
Loop eens langs of kijk op Instagram @casainhagi.
Concept en realisatie: Rebellion Monkey | Aangewakkerd door gemeente Hardinxveld-Giessendam