Kangoeroes in Boven-Hardinxveld
Oud-scheepstimmerman Herman van de Werken begint binnenkort aan het project van zijn leven. Een familieproject. Zijn vrouw Marian en hij gaan namelijk een woning in Boven-Hardinxveld delen met een van hun dochters, haar man en (straks) drie kinderen.
Kangoeroewoning
“Je noemt zo’n huis een kangoeroewoning. Dat is een combinatie van twee zelfstandige woningen of wooneenheden onder één dak”, legt Herman uit. Dochter Sophie en schoonzoon Tomas betrekken straks de bovenverdieping met hun jonge gezin. Herman en zijn vrouw wonen beneden. Maar voor het zover is, moet er nog het een en ander gebeuren. Herman: “We staan helemaal aan het begin. Bij de financiering dus.”
Verduurzamen meefinancieren
Daarbij wil het viertal ook de verduurzaming van de woning uit 1994 meenemen. “We beginnen bij het glas en wellicht de kozijnen. En we gaan voor vloerverwarming. Maar in de slaapkamers boven moet er nog wel iets bij om het daar warm te krijgen op de momenten dat het nodig is. We zoeken nog naar de beste oplossing daarvoor.” Natuurlijk krijgt ook dit huis zonnepanelen en – als dat mag van de gemeente – twee windwokkels. “Die komen aan de achterkant, want aan die kant heb je de volle porrie wind.”
Veel zelf doen
Het uitzoeken van de financiën is een taak voor schoonzoon Tomas. De verbouwing zal grotendeels in handen liggen van Herman. “Ik ben gepensioneerd, dus ik heb de tijd, en ik ben er nu fysiek nog toe in staat. Dankzij mijn achtergrond als scheepstimmerman kan ik ook veel.” Dat zie je ook terug in de woning waar de Van de Werkens nu wonen. Van de badkamer tot de schitterende vloer van stukjes resthout: Herman heeft het gemaakt. Zelfs de deur naar tuin is van zijn hand. In die deur zit (uiteraard) HR++ glas.
Zuinig zijn op wereld
Herman: “Wij willen wel proberen om zo zuinig mogelijk om te gaan met warmte, ja. Voor de eigen financiën natuurlijk, maar we willen als christen ook zo goed mogelijk omgaan met de wereld waar we in leven.” En ook de kleinkinderen tellen mee. “Over 20 jaar zijn wij er niet meer, althans niet hier. Maar dan zijn het de kleinkinderen die de rekening moeten betalen.”
“Het zijn maar druppeltjes misschien, maar elke druppel telt.”
Vooroplopen
Marian: “Wij waren een van de eersten hier met zonnepanelen, die liggen ook al 14 jaar op het dak.” Ook in de tuin zie je de duurzame visie. Herman: “Het water op een goede manier afvoeren, in regentonnen bewaren, noem het maar. Alles wat daarmee te maken heeft, doen we, voor zover het een beetje redelijk is.” En dus liet het stel een wadi ontwerpen en aanleggen in de voortuin. Daarin wordt het regenwater van het dak opgevangen en langzaam afgegeven aan de bodem. Mooi en duurzaam.
Vooroplopen
Ook voor het nieuwe huis hebben ze het over waterberging gehad. Herman: “Er is een mogelijkheid om water in je kruipruimte op te slaan en daar overdag warmte in op te vangen die je later kunt gebruiken. De oude eigenaar van dit huis heeft aan de voorkant zelfs al extra heipalen laten zetten voor een (regen-)watertank. Maar ik heb nog wel wat vragen bij die methode.”
Wordt vervolgd dus. Want als Fakkeldragers zal de familie regelmatig verslag doen van de stappen richting hun unieke kangoeroewoning.
Concept en realisatie: Rebellion Monkey | Aangewakkerd door gemeente Hardinxveld-Giessendam