Ervaringsverhaal: Energiezuinig wonen in een pand uit 1870
Met zijn gezicht hoeft hij niet in beeld, maar trots op zijn lage energieverbruik is hij best een beetje: Cor Timmer (69). En 250 kubieke meter gas per jaar verbruiken voor twee appartementen in een pand uit omstreeks 1870 is ook een beste prestatie. Ter vergelijking: zonder de energiebesparende maatregelen zou het verbruik 2.000 m³ geweest zijn.
Isoleren van buitenaf
“Het gebouw was eerst een magazijn, en in 1870 hadden ze sowieso nog nooit van spouwmuren gehoord”, vertelt Timmer. “Een van de vorige eigenaren heeft het daarom aan de buitenkant laten isoleren met Tempex-platen, het dak geïsoleerd en er dubbel glas in gezet. Ook zat er al vloerverwarming in, toen wij hier drie jaar geleden kwamen wonen.”
Timmer liet zelf 18 zonnepanelen op het dak leggen, de bejaarde Cv-ketel werd vervangen door een hybride systeem. Een combinatie van een kleine Cv-ketel op gas en een lucht-water warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt waarmee het CV-water wordt verwarmd.
Lekker warm
Timmer: “Helemaal van het gas af is hier lastig, want met alleen elektrische verwarming krijg je het hier niet warm. We hebben twee airco’s, alleen gebruiken we die vooral om te verwarmen in de winter. En als het heel heet wordt in de zomer.” In de woonkamer hangt nog een lage temperatuur-radiator, die vooral zorgt voor een warme luchtstroom langs de relatief koude buitenmuur. Alleen op de allerkoudste dagen en bij het douchen springt de Cv-ketel bij. “Daardoor krijgen we het met de vloerverwarming behoorlijk warm hier.”
Amersfoort aan zee
Comfortabel wonen zonder hoge energiekosten dus. Maar daar was het het stel niet om te doen, zegt Timmer. “We wilden iets goeds doen voor de wereld. Ik wil graag dat mijn kleinkinderen hier kunnen blijven wonen en niet in Amersfoort aan zee.” Ook was Timmer zich al vroeg bewust van het belang (en het ontbreken) van schone lucht. “Ik heb astmatische bronchitis en merkte dat ik op de Veluwe echt goed kon ademhalen en dat dat hier minder was. Dat zet je toch wel aan het denken.”
Dan maar kiezen tussen twee kwaden
Dus kocht hij al in 2008 een hybride auto, en een aantal jaren geleden een volledig elektrische. Een goed idee? “Veel mensen zeggen dat zo’n accu – met name het kobalt daarin – niet goed is voor het milieu. Dat is waar, maar voor de metalen onderdelen van benzineauto’s wordt ook veel kobalt gebruikt, net als bij de raffinage van benzine. En benzineauto’s zetten maar 35% van de energie in benzine om in beweging. De olie en het verschepen ervan hebben bovendien enorme milieukosten.” Dat heb je met stroom allemaal niet. Maar vergelijken blijft lastig. Dat is voor Timmer echter geen reden om dan maar stil te blijven zitten of af te wachten.
Kinderziekten genezen
“Afwachten is geen optie, want dan gebeurt er niets. Je krijgt geen goede duurzame accu’s als er niet eerst vraag naar is. We moeten hier doorheen om betere dingen te ontwikkelen, zodat de volgende generatie wél de goede dingen kan doen.” Dat bleek ook tijdens het (verder) verduurzamen van de woning. “Als je voorop loopt, dan heb je de meeste kosten en de meeste kinderziekten. We zijn nu een paar jaar verder en je kunt nu complete hybride Cv-sets kopen die op elkaar afgestemd zijn.”
Meten is weten – en besparen
Slim besparen – lamp met bewegingssensor
Informatie is goud waard
Timmer is een man van de getallen, zoals hij zelf zegt. Dus aan zijn slimme meter hangt een apparaatje dat elke 5 minuten het gas- en stroomverbruik doorstuurt naar de app op zijn telefoon. “Kijk, in dit grafiekje kun je zien wat er is verbruikt”, wijst hij aan. “Deze eerste piek was bijvoorbeeld het douchen.” Dankzij de app en het maandelijkse overzicht dat hij maakt, weet hij precies wat er binnenkomt en wordt verbruikt. Trots: “Tien keer douchen op één m3 gas, dat kan dus gewoon. Kwestie van een waterbesparende douchekop en niet te lang blijven staan.”
Slim stoken
“Dat je veel minder gas kunt gebruiken, dat is duidelijk. Je moet wel wat geld hebben om te investeren. Al zijn er ook interessante financiële regelingen en subsidie.” En natuurlijk slim stoken: “Zet eens een thermometertje neer waar je zit, en kijk hoe de temperatuur daar is. Je hoeft niet de hele dag je hele huis te verwarmen om het ’s avonds op de bank prettig te hebben. En ook de badkamer verwarmen via de vaste radiator is niet nodig. Een bijzetkacheltje – of een deken – werken net zo goed en schelen flink in verbruik.”
Van onschatbare waarde
Zijn oproep aan iedereen die iets goeds wil doen voor de wereld en/of wil besparen op de energierekening: “Reken het eens uit. Of laat het eens uitrekenen.” Maar kijk ook verder dan terugverdientijd. “Verduurzamen doe je ook uit overtuiging, voor de toekomst, om het vliegwiel op gang brengen. En dat heeft waarde voor de hele wereld.”
Concept en realisatie: Rebellion Monkey | Aangewakkerd door gemeente Hardinxveld-Giessendam