Erik van Noordenne (Bouw- en Inframensen Zuid-Holland Zuid)
Erik van Noordenne is geboren en getogen in Hardinxveld-Giessendam. De onderwijsman in hart en nieren is sinds 2017 directeur bij Bouw- en Inframensen Zuid-Holland Zuid. Een mbo-opleiding die jongeren opleidt tot vakkracht in de bouw- of infratechniek, terwijl ze in dienst zijn bij Bouwmensen. Een waardevolle investering in jonge mensen, die de bouw en infra en uiteindelijk de hele samenleving ten goede komt.
Betaald een vak leren
Op de levendige opleidingslocatie aan de Griendaak in Hardinxveld-Giessendam gonst het van de activiteit. Leerlingen kletsen in de gezellige kantine, aan een andere tafel komen de docenten samen. De grote ramen bieden uitzicht op de timmerwerkplaats, waar een aantal jonge mensen instructie krijgen van een van de ervaren vakdocenten. Achterin wordt gewerkt aan dakconstructies, in de andere hoek van de hal krijgt een jongen les in tegelzetten. “Goed de mortel verdelen, helemaal tot aan de randjes.” Er staan houten gevels, oefenmuurtjes met metselwerk en zelfs een kleine graafmachine op een straatje met rioleringsbuizen.
Duurzaamheid in praktijk
Het pand is licht en modern, met LED-verlichting op bewegingssensoren. “We verwarmen hier met een warmtepomp”, vertelt Erik. “Deze locatie is volledig verbouwd, want we willen ook op dat gebied een voorbeeld zijn.” Hij is van de generatie die niet opgegroeid is met verduurzamen, zegt hij zelf. Hij was dan ook best kritisch, vroeg zich af waar dat nou allemaal voor nodig was. Maar de afgelopen 10 jaar is hij in gaan zien dat duurzaamheid de toekomst is. “Als je je hele leven met jeugd werkt, dan weet je waarom je het doet. Om hen een mooie toekomst te geven, zoals we die zelf ook hebben gehad.”
Oud geleerd, jong gedaan
Hoe die verduurzaming in de praktijk eruitziet en vooral dat het een logisch onderdeel moet zijn van alles wat je doet, dat leerde en leert hij nog steeds van zijn leerlingen. “De jeugd is eigenlijk veel verder, zij nemen ons mee. Wij zorgen voor de vakkennis en de gelegenheid om in praktijk te oefenen.” Zijn leerlingen leren dus hoe je op de goede manier een dak isoleert, weten precies hoe het zit met spouwmuren en kunnen straks toveren met hernieuwbare bouwmaterialen als hout. Kennis die van grote waarde is. “Zelf verduurzamen is hartstikke goed, maar er kan ook veel fout gaan. Dan zit je na een aantal jaar met een rotte dakconstructie, omdat je de folie achter je isolatie vergeten bent.”
Meer weten of meer leren over bouwen, verbouwen en isoleren?
Erik, zijn team en zijn leerlingen helpen graag!
Concept en realisatie: Rebellion Monkey | Aangewakkerd door gemeente Hardinxveld-Giessendam