Ard Strijker (o.a. Buurt Bestuurt)
Het motto van Ard Strijker is: one live… live it. Maak er wat moois van, dus. Met elkaar en voor elkaar. Want delen en zorgen voor elkaar en de planeet zijn voor de Hardinxvelder minstens zo belangrijk. Verduurzaming moet toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom is hij actief in Buurt Bestuurt Boven-Hardinxveld en deelt hij al jarenlang informatie over verduurzaming met zoveel mogelijk mensen. Met name mensen met minder geld hebben daarbij zijn aandacht.
Armoede achter de voordeur
“Iedereen kijkt naar de sociale huurwoningen, en de gemeente en de huurdersraad doen op dat gebied goed werk. Maar particuliere huurders en mensen met een eigen woning worden over het hoofd gezien. En ook daar is armoede. Mensen kunnen het onderhoud van hun woning niet eens betalen, laat staan dat ze geld hebben voor de verduurzaming ervan. Dan krijg je woningen waar je door de kieren zo naar buiten kijkt, waar mensen de verwarming amper meer aan durven te zetten uit angst voor een torenhoge rekening.”
Structurele aanpak
Het enige dat echt helpt is een geïsoleerd huis en toegang tot duurzame energie. Maar juist voor lagere inkomens is dat lastig te realiseren, omdat voorlichting niet op hen gericht is én omdat veel subsidies voor hen onbereikbaar zijn. “Verduurzamen kost geld. Mensen met een dikke portemonnee kunnen van alles aanschaffen: warmtepomp, isolatie, zonnepanelen. Mensen zonder financiële buffers zitten met een koelkast met energielabel G, een slecht geïsoleerd huis en kunnen alleen besparen door minder te stoken of te douchen.”
Zonnepanelen op de pof
Zijn oproep: “Help mensen gericht hun energielasten te verlagen. Alleen geld geven om de gestegen onkosten op te vangen werkt niet. Zorg met isolatie en slimme apparaten dat hun lasten dalen.” Waar hij kan, steekt de energieke ondernemer een handje toe. Maar alle problemen zelf oplossen, dat lukt zelfs hem niet. Verduurzaming moet toegankelijk worden gemaakt voor mensen met een beperkt budget. “Zonnepanelen op de pof”, dat zou het mooiste zijn, zegt Ard. “En het hele proces niet zo ingewikkeld maken. Houd ook rekening met mensen die niet zo makkelijk hun weg op het internet kunnen vinden of formulieren invullen voor subsidies of leningen.”
Samen verduurzamen
Iets waar hij als Fakkeldrager mee aan de slag wil. Liefst met alle betrokkenen samen. Want verbinding en verduurzaming gaan voor hem hand in hand. “Armoede maakt eenzaam. Je hebt geen geld voor uitjes of om mensen te ontvangen. En schaamte zorgt ervoor dat mensen niet snel hulp zoeken. Ook weten mensen de weg naar bijvoorbeeld de bibliotheek niet te vinden, of ze kunnen er moeilijk komen, terwijl daar wel mensen klaar zitten om te helpen.” Hij besluit: “We moeten meer verbinden met elkaar, vanuit het contact van mens tot mens kun je samen de wereld aan.”
Concept en realisatie: Rebellion Monkey | Aangewakkerd door gemeente Hardinxveld-Giessendam