Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Wat is de beste manier om alle woningen in Hardinxveld-Giessendam duurzaam en aardgasvrij van warmte te voorzien? Voor de verwarming van de woning, maar ook voor koken en water en verkoeling in de steeds warmere zomers. Wat kunnen we nu doen? Zijn er dingen die we juist beter niet kunnen doen? De antwoorden op deze (en nog veel meer) vragen staan in het Warmteplan van de gemeente dat onlangs is vastgesteld door de gemeenteraad.
Samen sta je sterker dan alleen. Een gezamenlijk warmtenet lijkt daarom een mooie oplossing voor een duurzame en aardgasvrije toekomst. Maar kan dit ook in Hardinxveld-Giessendam? Dit is de afgelopen tijd onderzocht en het antwoord is: waarschijnlijk wel, maar het kan lang niet overal in het dorp. Alleen in De Peulen is een warmtenet kansrijk en mogelijk ook in een deel van de Wielwijk. Hoe, wat en wanneer? Dit wordt verder onderzocht waarbij de uitkomst ook kan zijn dat een warmtenet toch niet haalbaar is.
Meedenken
In de rest van het dorp is een warmtenet niet kansrijk. Maar hier zijn wel andere, individuele mogelijkheden om de huizen te verduurzamen. Bijvoorbeeld door het (laten) installeren van een warmtepomp en het aanbrengen van goede isolatie. De gemeente stimuleert dit door het verstrekken van duidelijke informatie en mee te denken met bewoners als het gaat om financiële mogelijkheden zoals subsidies en leningen.
Samen
Een van de uitgangspunten die in het Warmteplan staan is: we doen het samen. Iedereen moet mee kunnen doen in de warmtetransitie. Om die reden zijn bewoners, huurders en bedrijven vanaf het begin nauw betrokken geweest bij het maken van het Warmteplan. Dit blijft uiteraard zo bij de verdere uitvoering en de vervolgstappen.
Concept en realisatie: Rebellion Monkey | Aangewakkerd door gemeente Hardinxveld-Giessendam